veganvan

VeganVän

Annons

Veganskt orientaliskt bröd på spisen.

Igår bakade jag detta enkla bröd. Det enda som tar lite tid är att jäsa brödet men då får man tid att förbereda annat emellan.

6 stycken tunnbröd, så här gjorde jag:

  • 2,5 dl havremjölk 
  • 6-7 dl vetemjöl 
  • 1/4 jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 msk vegansmör (eller annat du vill använda till stekning)

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarm temperatur. Rör ner mjölken i jästen och rör om med träslev till jästen lösts upp.Vispa ihop 5 dl av mjölet med salt och socker i en annan bunke. Blanda sen ner det torra i mjölken och rör ihop med träsleven. Lite mjöl i taget. När det är ihop rört lägg ut på bakbord och knåda ihop det till en deg. Lägg i bunke med handduk över och låt vila i 45 min.Knåda degen lite och dela i 6 bitar. Rulla till runda bullar och låt vila ytterligare 15 min under handduk.
Smält smöret i stekjärnet. Räcker med att bara ha smör till första stekning. Kavla ut bullen till ca 2-3 mm tunn.

Ha järnet på varmaste och sänk sen lite grann bara. Lägg den i det varma stekjärnet och stek ca 1 min per sida och vänd med stekspade.Jag tar bort stekjärnet medan jag kavlar nästa.När brödet är färdigstekt så lägg bröder mellan handdukar. Täck varje bröd med handduk.Brödet är godast nybakat men går såklart bra att förvaras i påse eller att frysa in.

Tryck gärna på hjärtat om du gillar inlägget! 

Kommentarer
veganvan

Kommentera

Annons
stats